Στα 4,8 Ρίχτερ ο σεισμός που με επίκεντρο τη Λοκρίδα κούνησε τη μισή Ελλάδα. Συνεχίζει να τρέμει η γη στην περιοχή….
Δυνατός σεισμός μεγέθους 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ταρακούνησε τη Φθιώτιδα και τη μισή Ελλάδα στις 15:33’ το μεσημέρι της Πέμπτης, με επίκεντρο την περιοχή της Λοκρίδας.
Το επίκεντρο «κλείδωσε» 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης, μεταξύ Εξάρχου και Καλαποδίου.
Από την πρώτη στιγμή οι φόβοι των κατοίκων και των επιστημόνων ήταν ο προσδιορισμός του ρήγματος που έδωσε τον συγκεκριμένο σεισμό, καθώς στην περιοχή βρίσκεται το ρήγμα της Αταλάντης.
Τι είπε ο Ευθύμης Λέκκας
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα που μίλησε στο MEGA ο συγκεκριμένος σεισμός δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης.
«Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουμε να κάνουμε αρχικά με ένα σεισμό της τάξης των 5,1 Ρίχτερ σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Μετά υποβαθμίστηκε σε 4,8 Ρίχτερ, δεν είναι το τελικό μέγεθος του σεισμού αυτού», είπε αρχικά.
«Ο σεισμός είναι κοντά στην Αταλάντη, αλλά δεν συνδέεται με το ρήγμα, το οποίο έχει βαρύ ιστορικό από τον 19ο αιώνα και έχει δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές. Είναι ένα ρήγμα που αντιμετωπίζουμε με δέος», είπε και συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα κοντινό ή εγκάρσιο ρήγμα που απέχει τουλάχιστον 200 χλμ από το ρήγμα της Αταλάντης.
Ο Ευθύμης Λέκκας σύστησε πάντως στους κατοίκους της περιοχής να μην προσεγγίζουν μέσα στις επόμενες ώρες παλιά σπίτια και περιοχές που υπάρχει ο κίνδυνος να σημειωθούν κατολισθήσεις, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί χωρίς να χάνουν τη ψυχραιμία τους.
Σημειώνουμε ότι ο σεισμό ήταν επιφανειακός στα 13,6 χιλιόμετρα και έγινε πολύ αισθητός σε μεγάλη ακτίνα πέρα από Φθιώτιδα, Βοιωτία και Φωκίδα. Ενδεικτικά υπάρχουν αναφορές από Λάρισα (124 χιλιόμετρα από το επίκεντρο), Τρίπολη (126) και Αγρίνιο (127)!
Δείτε το σεισμογράφο στον Άγιο Χαράλαμπο Μώλου που κατέγραψε δεκάδες μετασεισμούς:
Ο μεγαλύτερος ήταν 2,6 Ρίχτερ και σημειώθηκε 9 λεπτά μετά τον μεγάλο σεισμό.